Välkommen till mopedutbildning, AM 

Här nedan följer info som är viktigt för både elev och föräldrar/vårdnadshavare att ta del av. 

Körkortstillstånd 
För att få köra dina körlektioner måste du ha ett körkortstillstånd, du får nämligen inte övningsköra på trafikskolan om detta tillstånd inte finns. 

Ansökan gör du via denna länk: 
transportstyrelsen.se 

Ansökan heter ”Ansök om körkortstillstånd (grupp 1)” och du måste komplettera ansökan med ett syntest. Det gör du hos oss på trafikskolan och vi rapporterar in det elektroniskt till Transportstyrelsen. Tänk på att du måste ha legitimation med dig när vi gör syntestet. Om 
du använder kontaktlinser eller glasögon behöver du kunna göra syntestet både med och utan korrektion så ta med det som behövs t.ex. linsvätska. 

Giltig legitimation 
Du måste kunna legitimera dig hos oss och på Trafikverket med en giltig legitimation under din utbildning. Om du inte har någon legitimation så hör du av dig till oss på kontoret så berättar vi hur du ska gå till väga. 

Avgifter till Helens och Trafikverket 
Avgiften till Helens ska vara betald före kursstart. Om betalningen görs via bankgiro eller Swish av någon annan än dig själv ber vi dig att märka betalningen med elevens namn. 

För att en minderårig inte ska kunna bli skuldsatt måste provavgiften vara betald senast 25 timmar innan provtillfället hos Trafikverket. Om avgiften inte är betald kommer provet automatiskt att avbokas. 

Genom att logga in på https://fp.trafikverket.se/boka/#/ med mobilt bank-id kan du hitta elevens bokningar och betala där. 

Betalning av kurs  
Betalningen av kursen ska göras till oss i samband med bokning. När betalning är gjord kommer eleven få tillgång Elevcentralen och Körkortsboken. Se mer information medan.  

Kursen kostar 5100 kronor (kostnad för Körkortsboken tillkommer separat vid tecknande av period) och enklast är det att Swisha in kursavgiften till oss, vårt nummer är 123 392 76 13. 
Annars går det att betala in via bank-giro till nummer 5672-2929. 
Viktigt att skriva elevens namn som kommentar vid betalningen. 

Appar som eleven behöver

Körkortsboken

Ladda ner appen ”Körkortsboken” på Google Play eller i App Store. Du kan och välja att logga in via webbläsare på www.korkortsboken.se 

Extra support finns här: https://support.korkort.nu/hc/sv 

Du betalar för körkortsboken separat via den länk du fått från oss, det finns olika perioder men vi rekommenderar minst 6 månader för att du ska kunna studera i lugn och ro. Vill du ha mer eller mindre tid så kan vi skicka en ny länk till dig med ett förmånligare pris än om man köper den direkt från STR. 

Körkortsboken är en produkt skapad av STR (Sveriges trafikutbildares riksförbund) och är kvalitetssäkrad samt erbjuder en teorigaranti vilket innebär att om du studerar enligt rekommendationerna så garanterar STR att du klarar ditt teoriprov, om du ej gör det ändå så får du använda Körkortsboken gratis i 2 månader till.  

Börja med att kolla på instruktionsfilmen under ”Kom igång” för att få en inblick på hur du ska studera i appen.  

Elevcentralen

Elevcentralen är en app som du som premiumkund på Helens får tillgång till utan extra kostnad. Via Elevcentralen kan du se dina bokade tider, se kommentarer från din trafiklärare mm. Du laddar ner den och registrerar ett konto genom att skriva in ditt mobilnummer och skapar ett konto.  

Vägmärkeskollen

Vägmärkeskollen är en gratis-app som du når via Körkortsboken som är bra om du vill plugga specifikt på vägmärken i trafiken.  

Din utbildning

Din teoriutbildning: 

Din teoriutbildning börjar med ett första tillfälle på trafikskolan. Sedan följer det ytterligare två teoritillfällen som även dem kommer att vara på plats på trafikskolan, antingen i Norrköping på Norra Promenaden 106 eller i Söderköping på Margaretagatan 1 beroende på i vilken stad eleven har valt att gå utbildningen.

Du kommer även använda teoriappen Körkortsboken för egenstudier. Provet på Trafikverket är svårt, och det är viktigt att lägga stort fokus på att plugga. Vi ställer vissa krav på dig för att vi ska kunna rapportera in dig som godkänd och färdigutbildad till Transportsyrelsen. Innan du är färdig med din teori kan vi inte boka något teoriprov till dig.

Våra teoretiska kunskapskrav på dig innan vi bokar ditt kunskapsprov på Trafikverket:

Du ska göra alla delar i utbildningen inne i Körkortsboken.

När du har nått en kunskapsnivå på 75% kommer dina sluttest att låsas upp.  
För att din ”godkänt prov-garanti” ska gälla är det viktigt att du INTE låser upp dessa i förväg (läs mer om garantin högre upp på sidan).

Du måste ha gjort minst 3 godkända sluttest.

Att du har jobbat i applikationen Vägmärkeskollen som du också hittar en genväg till inne i appen Körkortsboken.

När du har fått minst 75% kunskapsnivå och har gjort minst 3 godkända sluttest behöver du ta en skärmdump av detta och mejla till info@helensforkorkort.se eller smsa oss på 0730294991 för att vi ska kunna rapportera dig som godkänd, efter att du även är godkänd på dom praktiska delarna.

Observera att all utbildning både teoretisk och praktisk på AM är obligatorisk vilket innebär att du ej får komma för sent eller missa något tillfälle. Skulle du vara sjuk måste du bokas in på en ny lektion och vi kan inte garantera att det finns någon i närtid.  

Dina körlektioner 
Du som inte har dina körlektioner bokade ber vi att du hör av dig till oss. 
Din manöverkörning kommer att ske på Bråvalla Halkbana, sök efter ”Bråvalla Halkbana” på Google Maps eller följ länken för att hitta dit. 
Dina körlektioner i trafik kommer att utgå ifrån trafikskolan antingen i Norrköping på Norra Promenaden 106 eller i Söderköping på Margaretagatan 1

Du får låna skyddskläder och hjälm utav oss, men det kan vara bra att ha på sig kläder efter väder att ha under ytterkläderna.

Under högsäsong försöker vi ha varannat tillfälle teoretiskt och varannat praktiskt. Men under vinterhalvåret går det inte att utföra dom praktiska momenten pga. kyla och dåligt väglag. Det innebär en för stor risk för både elever och lärare.

För att nå kursmålen i körningen behöver du ha goda teoretiska kunskaper. Om du inte når kursmålen på körningen, behöver du boka in fler körlektioner. Det görs i samråd med din målsman som din lärare i så fall kontaktar. Ytterligare körlektionerna ingår ej i din kursavgift.

Kolla även in denna film där vi går igenom säkerhetskontrollen för moped:  

Säkerhetskontroll med moped

Avbokning av körlektion 
Ska ske senast 24 timmar innan körning. Om du inte kommer till din bokade körlektion, blir du debiterad hela avgiften för lektionen. Du kan enkelt boka av via telefon, mejl, sms till 0730294991 eller lämna ett meddelande på telefonsvararen. 

Avbokning av hel kurs 
För att du ska få tillbaka hela kursavgiften måste du avboka senast klockan 12,00 tre arbetsdagar före kursstart. Vid senare avbokning debiteras du 1 000:- 

Bokning av kunskapsprov på Trafikverket: 
När du har genomgått din utbildning och är godkänd av din lärare på den praktiska körningen 
och har uppnått de angivna målen på teorikunskaper i appen Körkortsboken rapporterar Helens till 
Transportstyrelsen att du är godkänd och vi bokar ett teoriprov åt dig. 

Om du själv bokar teoriprov och din utbildning inte finns registrerad hos Trafikverket blir du avvisad utan att få skriva provet och du får betala avgiften till Trafikverket. 

Du behöver vara på Trafikverket 30 minuter före tiden du ska skriva då du ska legitimera dig samt fotografera dig innan du får skriva ditt kunskapsprov. Trafikverket finns på Sprängstensgatan 1 

Till dig som är förälder 
Vi rekommenderar att ni sätter er ner tillsammans med eleven när de gör sina prov i Körkortsboken. Det är viktigt att eleven inte lär sig våra frågor utantill. Tänk på att de ska förstå innebörden bakom frågan. Vänd och vrid på frågorna för att försäkra er om att eleven verkligen förstår. Trafikverkets prov är omfattande och frågorna kommer att vara formulerade annorlunda med andra bilder och andra svarsalternativ än det som finns i Körkortsboken. 

Om eleven har svårt med teorin eller av någon anledning vill ha mer tid alternativt muntligt prov så erbjuder vi privat teori och kan även hjälpa dig med ansökan om anpassat prov på Trafikverket. Säg till i god tid så att vi hinner göra en ansökan då handläggningstiden hos Trafikverket kan vara lång.  

Om det är något du undrar över eller behöver hjälp med så tveka inte att höra av dig till oss. 

Varmt välkommen! 

Helens för körkort AB 
Norra Promenaden 106 
602 18 Norrköping 
Tel: 011-13 00 31 
E-post:info@helensforkorkort.se 
Hemsida:helensforkorkort.se 
Swish: 123 392 76 13 Bankgiro: 5672-2929