Välkommen till din utbildning för personbil

Information till dig som ska gå din utbildning för personbil hos oss på Helens!

Vi finns här för att hjälpa dig bli en säker förare och kommer göra allt för att du ska få den bästa utbildningen och servicen på ett roligt och effektivt sätt. Hos oss jobbar ett gäng trevliga lärare med Helen i spetsen som äger och driver trafikskolorna.

Startinformation

 • Receptionen i Norrköping har öppet måndagar – torsdagar mellan 9-17 och fredagar 9-15 och under dessa tider kan du besöka oss eller kontakta oss via mejl. Telefontid måndag-fredag 09:00-13:00. Receptionen i Söderköping har stängt tillsvidare.
 • En trafikutbildning tar olika lång tid för varje person. Något som är viktigt att tänka på är att få regelbundenhet i ditt lärande, om du kör varje dag eller 1 gång/vecka så tar det såklart olika lång tid men det viktiga är att du kör med jämna mellanrum så att du hinner tillgodoräkna dina kunskaper på bästa sätt. Vi önskar att du planerar din utbildning i god tid men som minst ca 4 månader innan du önskar ta ditt körkort, bokning av Riskutbildningar samt förarprov gör du i samråd med din lärare.
 • Du startar din utbildning med en teoretisk kursstart och därefter följer 2 teorilektioner. Här kommer du att få information om utbildningen och grundläggande teoretisk kunskap. Vi ser gärna att du har börjat studera med studiemedlet Köra bil – digital och tar med dig frågor till teoritillfällena.
 • På din första körlektion, nivåkontroll 80 minuter, så ser vi gärna att din handledare (om du övningskör privat) åker med så att ni båda får med er så mycket hjälpmedel som möjligt. Hos oss börjar du din resa i en automatväxlad bil. Även vid övningskörning hemma kan vi rekommendera att köra i automatväxlad bil då inlärningen blir mer effektiv och du blir trafiksäker tidigare i din utbildning. Stora delar av utbildningen på trafikskolan utförs i en automatväxlad bil även om du ska ta ett manuellt körkort, detta för att du ska lära dig på bästa möjliga sätt. Läs mer om den smarta vägen till körkort på vår hemsida.
 • En länk med inloggningsuppgifter till Elevcentralen skickas till dig via sms. Det är via Elevcentralen du kan studera teori och se anteckningar från din lärare när du kört lektion samt boka/avboka lektioner. Observera att du måste avboka din lektion senaste 12:00 dagen innan och att den måste vara betald innan du utför den för att slippa tilläggsavgifter. 
 • Lägg gärna in en bild på dig själv på Elevcentralen, då känner din lärare enkelt igen dig och om din ordinarie lärare är sjuk så vet vi vem som ska komma och köra. 
 • Om du har något speciellt du vill att vi ska veta om ditt sätt eller förmåga att ta in kunskaper så är det viktigt att du berättar för oss så snart du kan så att vi kan hjälpa dig på bästa sätt. 

Nedan följer mer detaljerad information om hur elevcentralen fungerar, betalningsregler och hur planering av slutskedet i utbildningen går till. 

Vi önskar dig stort lycka till på vägen att bli en trafiksäker förare!

Köra bil – digital

Så här jobbar du med Elevcentralen:

Ladda ner appen ”Körkort Nu med elevcentralen” på Google Play eller i App Store. Du kan också välja att logga in via en webbläsare direkt på www.elevcentralen.se. Logga in med ditt personnummer eller din mailadress (som du uppgett vid inskrivningen), samt det lösenord du valt via länken du fått från trafikskolan. Observera att länken till att skapa lösenordet endast är aktiv i 24 timmar efter att du mottagit denna, så skapa ditt nya lösenord så snart du fått länken. Lösenordet ska sedan bestå av 12 tecken med minst en liten och en stor bokstav samt minst en siffra.

På elevcentralen kan du även se dina inbokade tider, trafiklärarens kommentarer kring din körning mm.

 1. Plugga – Börja här. Här finns Körkortsboken, filmer övningar och bildsekvenser. Skaffa så mycket kunskaper du bara kan innan du gör dina tester. När du sedan svarar på frågorna får du alltid feedback på vad som är rätt eller fel. 
  • Självvärdering – Här kan du notera om du tyckte kapitlet var svårt så du kan gå tillbaka och läsa mer.
  • Frågor – Här testar du dina kunskaper på detta kapitel, även här får du feedback. Får du inte 100% rätt så kan du ”repetera momentet”. Gör sedan alla moment klara med 100% innan du går vidare.

 2. Snabbtest – Här kan du testa dig själv på 10 frågor där du också får reda på vad som är rätt och fel. Perfekt att göra som en snabbrepetition av teorikunskaperna under utbildningens gång.

 3. Anpassat test – Testa dig själv på sådant du har svårt för. Eller bygg upp testen på liknande sätt som sluttesten, genom att välja 70 frågor, 50 minuter, alla ”frågetyper” och alla ”moment”. Det är fördelaktigt att jobba vidare med dom anpassade testen när du har fått minst tre godkända sluttest, då det inte är samma frågebank som används.

 4. Sluttest – Vänta med detta tills allt annat är klart. Här får du 70 frågor på 50 min. För att bli godkänd krävs att du har 90% rätt på frågorna, här får du ingen feedback på dina besvarade frågor. När du har gjort ett sluttest rekommenderar vi att du går tillbaka i ”plugga”-delen och läser på om dom momenten där du har fått fel.

 5. Vägmärken – Här hittar du Sveriges alla vägmärken med förklaringar.

 6. Vägmärkeskollen – Här finns obegränsat med vägmärkestest.

Bokning

 • Dina allra första bokningar gör du i samråd med oss på Trafikskolan.
 • Sedan kommer du kunna boka dina lektioner själv på Elevcentralen, där kan du se 8 veckor framåt i tiden. Behöver du hjälp att boka eller vill du boka längre fram än 8 veckor så hör du bara av dig.
  Försök att hålla dig till 1-2 lärare och minst en lektion i veckan, för att inte tappa för mycket.
 • För att inte riskera att få ett långt uppehåll mellan körlektionerna så rekommenderar vi att du har god framförhållning vid bokning. Boka hellre för mycket lektioner än för lite.
 • Avbokning av körlektioner måste ske senast vardagen innan, före klockan 12:00, annars debiteras full avgift. Avbokning på kurser och riskutbildningar måste ske senast 3 vardagar innan, före klockan 12:00.
  Detta görs via mail, telefon eller i vissa fall på Elevcentralen.
 1. Mina bokningar – Här hittar du alla dina bokade lektioner och kurser.

 2. Körlektioner  – Här ser du vecka för vecka vilka lektioner som finns på respektive lärare. Klicka på lektionen du vill boka och sedan på knappen ”Boka”. För att kunna boka in dig på en lektion måste ditt körkortstillstånd vara godkänt och registrerat hos oss. Hör av dig om du har ett godkänt tillstånd, men som inte är regitrerat hos oss.

 3. Teorilektioner – Här ser du vecka för vecka när vi har våra teorilektioner. Dom ligger oftast var tredje vecka och det är tre tillfällen som alla bör bokas i följd.

Ladda ner manualen nedan för mer information om hur du använder Körkort nu med Elevcentralen:

Betalning

Du ansvarar förstås själv för att du betalar dina lektioner INNAN du utför dem. Betalning gör du i första hand genom att lägga till saldo på vår e-handel.

Kan du inte betala via e-handel gäller Swish på nummer: 123 105 93 28, skriv då elevens namn/personnummer i kommentarsfältet.

Under våra öppettider kan du betala med kort på trafikskolan, vi tar ej kontanter.

Det går också att betala via bankgiro med nummer: 5672-2929. Där är det också viktigt att skriva namnet/personnumret på eleven som pengarna ska sättas in på. Viktigt att komma ihåg är att bankgirobetalningar tar ett par dagar att komma in, och pengarna måste vara oss tillhanda senast samma dag som körlektionen körs.

Om lektionen inte är betald i tid så tillkommer faktureringsavgift och en faktura med 10 dagar betalningsvillkor skickas, mer om detta i våra avtalsvillkor som du godkänner via elevcentralen. 

Riskutbildning och provbokning

 • Bokning av riskettan kan du göra omgående när du påbörjar din utbildning hos oss. Risktvåan bokas i samråd med din lärare. 
 • Bokning av förarprov (teori och körprov på trafikverket) gör du tillsammans med din lärare och då planeras resten av din utbildning upp med lektioner, eventuella riskutbildningar mm. Ofta bokas det in några extra lektioner utöver det man tror kommer behövas då inlärning är varierande för alla elever och saker kan hända på vägen, sjukdom/svårare moment mm. Dessa planeringar kan komma att ändras om din lärare anser att färre eller fler lektioner behövs. 
 • 1 vecka innan ditt teoriprov så ska du vara klar med teorin på trafikskolan, annars bokas dessvärre ditt prov av. Detta på grund av att vi har krav på oss att varje elev ska uppfylla vissa kriterier innan de får genomföra sina prov, samt självklart för att du ska ha så goda förutsättningar som möjligt för att klara provet. Du ska ha genomgått alla utbildningsdelar i ”Plugga” på Elevcentralen och utfört minst 3 godkända ”Sluttest”. 

Vi hoppas att du ska trivas och utvecklas hos oss på ett roligt och effektivt sätt! 🙂